
Днес на гости ни е кулинарният блогър Food for the soul, който споделя своите съвети и насоки в статия, специално подготвена за Градус.
Вижте ги в следващите редове:
Да поднесеш цяло печено пиле в комбинация от картофи е класика, която е позната в много семейства. Без съмнение това е вкусна и питателна храна, но е добре понякога да разнообразиш менюто у дома и дори да изненадаш любимите си хора с нещо по-нетрадиционно, различно и разбира се, вкусно. Днешното предложение ще ти даде възможност да се докоснеш до една от най опияняващите кухни – мароканската. Известна с ароматните комбинации от сладки сушени плодове, ядки, омайващи и пикантни подправки, тя неслучайно се слави като изключително богата и разнообразна. Нека заедно приготвим едно ароматно и вкусно пиле по марокански.
Необходими продукти:
- 1.5 кг пиле Градус, разделено на порции
- 1 1/2 с.л. готова подправка Ras El Hanout
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. сладък червен пипер
- Сол на вкус
- 4-5 с.л. олио или екстра върджин зехтин
- 1 средна глава жълт лук, ситно нарязан
- 4 скилидки чесън, обелени и накълцани на ситно
- Малко парче пресен джинджифил колкото лешник, обелено и нарязано на ситно
- 1/2 връзка прясна мента или магданоз
- 1 био лимон, тънко нарязан
- 3/4 чаша (60г) маслини без костилка
- 1/4 чаша (40г) стафиди
- 6 бр. (40 г) нарязани сухи кайсии
- 3 с.л. доматена паста
- 1 1/2 ч.ч. (350 мл) пилешки бульон
- 1 люта чушка по желание
- Препечени бадеми или шамфъстък, по избор
- За кускуса:
- 1 ч.ч (200 г) арабски кускус
- Гореща вода или пилешки бульон
Начин на приготвяне:
Подправката Рас Ел Ханут е най-популярната подправка в мароканската и въобще в северно-африканската кухня. Ако не я намериш в магазина, може да си я приготвиш сам като смесиш 1 ч.л. смлян сух джинджифил, 1 ч.л. смлян сух кориандър, 1/2 ч.л. смляна канела, 1/2 ч.л. смлян черен пипер, 1/2 ч. л. куркума, 1/4 ч.л. смляно индийско орехче, 1/4 ч.л. смлян бахар и 1/4 ч.л. смлян карамфил.
В малка купа комбинирай подправката Ras El Hanout с двата вида пипер и солта.
Натрий подсушените пилешки парчета с подправките много добре, включително и под кожата. Остави овкусеното месо на стайна температура за 40 минути (или покрий и постави в хладилник за 2 часа или най-добре за една нощ). През това време свари с малко сол 1 л пилешки бульон от останалата част на пилето – фенер и крилца. Бульонът ще използваш както при готвенето на пилето, така и за приготвянето на кускуса.
Включи котлона и в дълбока керамична тава или в по-дълбок чугунен тиган загрей олиото до средно висока температура, като внимаваш да не започне да пуши. Добави парчетата пилешко месо с кожата надолу и запечатай до кафява коричка за 5 минути. Обърни месото и повтори същото за още 3 минути.
Намали температурата на готвене на котлона и добави джинджифила, лука, чесъна и (по желание) нарязаната люта чушка. Покрий с капак и готви за 3 минути, след това добави лимоновите резенчета, маслините, стафидите и сушените кайсии. Използвай био лимон – неговата кора не е третирана с вредни за здравето химикали. В малка купа смеси доматената паста и пилешкия бульон. Налей внимателно сместа върху пилето, покрий съда с капак и готви на бавен огън 35-40 минути, до готовност на месото. Ако е необходимо, добави още течност.
Сипи кускуса в чаша с вместимост 300 мл и го залей с горещ пилешки бульон или леко подсолена вода малко под горния ръб на чашата. Бульонът трябва да е с около 2 см над кускуса. Покрий чашата с чинийка или фолио и остави кускуса да поеме течността около 10-15 мин. Разбъркай го с дървена пръчица или вилица, за да стане пухкав.
Сервирай ястието с готовия арабски кускус като поръсиш със свежа мента/ магданоз и запечени бадеми.