
Лятото е плаж, слънце и морски бриз, дълги разходки в планината и безбройни следобеди, прекарани с любимите хора на балкона или в градината. Лятото е и идеалният сезон да експериментираш с по-леки и свежи ястия, които не изискват много съставки, усилия или дълго стоене пред печката в кухнята.
Преди да се впуснеш в кулинарни приключения, най-важното е да знаеш кои зеленчуци са в сезон. Така не само ще пазаруваш по-изгодно, но и храната, която ще приготвяш ще бъде много по-вкусна, по-богата на витамини и минерали и други полезни вещества, от които имаш нужда през съответния сезон.
През юли сезонните зеленчуци са с високо водно съдържание, защото организмът ни има нужда точно от това. Освен това в тях са събрани най-ярките цветове, които природата може да ни предложи. През този месец заложи на тиквички, домати, краставици, чушки, патладжан, грах, бамя, пресни картофи, лук, моркови, царевица, целина, репички и маруля. Не забравяй и свежите сезонни билки – босилек, магданоз, копър, розмарин, мащерка, салвия, джоджен и мента. За десерт пък избери любим сезонен плод – малини, кайсии, сливи, праскови, диня, пъпеш.
За да запазиш полезните вещества в зеленчуците, е най-добре да ги консумираш сурови – в салата, с подходяща разядка или като гарнитура към печено или гриловано пиле. Ако ще приготвяш месото на скара, можеш и да гриловаш зеленчуците Така те ще се запазят хрупкави и ще станат още по-вкусни.
След като избереш свежи зеленчуци и плодове, избери пиле с доказан произход и качество. Най-добре е да заложиш на цяло пиле Градус в зелена опаковка, защото по този начин можеш да приготвиш повече от една рецепта, а ако ще готвиш за повече хора, всеки ще може да избере любимата си част и да я комбинира със свежа гарнитура или салата. Месото, което остане, можеш да превърнеш в сандвичи или тортили, които са много подходящи за дните, прекарани навън или за по-здравословен обяд на работа.
Ако търсиш по-необичаен вкус, не се ограничавай, като използваш плодовете само за десерт. Спокойно можеш да ги добавиш към салатата и да постигнеш впечатляващ резултат. Ако не искаш да рискуваш със собствени комбинации, опитай нашата Арабска салата с пиле, булгур и нар. По-традиционна и подходяща за гости е свежата ни Салата с пиле и бекон. Друго предястие, което можеш да приготвиш предварително и да сервираш охладено за вечеря, е пастетът от пилешки дробчета с карамелизиран лук. Освен за пастет, дробчетата могат да се превърнат и в чудесно предложение за основно ястие, което можеш да приготвиш директно на грила – виж нашата рецепта за пилешки дробчета с пържени картофи тук. Шишчетата безспорно са от любимите ястия на малки и големи, а ние ти предлагаме две различни рецепти, от които да избереш: Пилешки шишчета сатай с пикантен фъстъчен сос и Сувлаки с пилешко, пита хляб и дзадзики.
Комбинирай ястията, които ще приготвиш, с чаша охладено бяло вино или бира за възрастните и освежаваща лимонада за по-малките и се наслади на всеки дълъг летен ден в компанията на близките си хора.