Крехко пилешко филе, глазирано с нар, пилешки дробчета, салата от ябълки и фенел върху пюре от моркови
Прясно пилешко филе
Пресни пилешки дробчета
Необходими продукти:
За пилешкото филе:
- 4 парчета пилешко филе
- 2 кофички заквасена сметана
- микс от пресни билки ( мащерка, риган, розмарин )
За салатата с ябълки и фенел с меден дресинг:
- 2 ябълки
- 1 глава фенел
- 2 с.л. зехтин
- 1 с.л. лимонов сок
- ½ ч.л. сол
- ¼ ч.л. черен пипер
- 1 с.л. мед
- 50 г печени орехови ядки
За морковеното пюре:
- 500 г моркови
- 90 мл вода
- 90 г малсо
- ½ ч.л. сол
За глазираните дробчета:
- 250 г пилешки дробчета
- 3 с.л. балсамова редукция от нар
- 1 с.л. зехтин
- 30 г масло
- ½ ч.л. черен пипер
- ¼ ч.л. черен пипер
- прясна чубрица
Начин на приготвяне:
Накиснете пилешкото филе в сметаната и билките за 12 часа.
Загрейте фурната до 70 градуса.
Подсушете месото добре с кухненска хартия, посолете и запечатайте в леко намаслен тиган от всички страни.
Сложете в тава за печене покрита с хартия и печете 25-30 минути.
Пригответе салатата. Изберете хупкави, леко кисели сортове ябълки.
Нарежете ябълките без да ги белите и фенела на много тънки филийки. Най-добре е да полвзвате ренде тип мандолина. Сложете в голяма купа, залейте с дресинг от зехтина, лимоновият сок и меда, подправете сол и черен пипер и разбъркайте добре. Накрая добавете едро нарязаните орехови ядки.
Измийте и почистете морковите и ги нарежете на колелца дебели 3-4 мм.
Сложете ги в тенджера, налейте водата и добавете масло и солта. Покрийте с капак, оставете на котлона да заври и намалете огъня. Гответе докато морковите са напълно меки и сготвени, а в съда е остало малко количество течност, около 30-35 минути. Преди да свалите от котлона пробвайте морковите. Ако по време на готвене морковите останат останат без течност, добавете още мъничко вода.
Сложете в блендер и пасирайте, докато не получите напълно гладко пюре. Дръжте на топло до момента на сервиране.
Почистете и отделете дробчетата едно от друго. Измийте и подсушете добре.
Загрейте зехтина и маслото в тиган с незалепващо покритие.
Сложете дробчетата, подправете със сол и черен пипер и запържете от всички страни за 7 до 10 минути, в зависимост от това как харесвате да са приготвени. Залейте с балсамовата редукция и разбъркайте добре, за да полепне по дробчетата. Сложете малко прясна чубрица и оставете на котлона за още около минута.
В чиния за сервиране сложете от морковеното пюре, отгоре подредете салатата и завършете с нарязаното на парчета пилешко.
Добавете от глазираните дробчета и прясна чубрица.