Днес на гости ни е кулинарният блогър Angellove's Cooking, който споделя своите съвети и насоки в статия, специално подготвена за Градус.
Вижте ги в следващите редове:
Пилешкият пай е от ястията, които само с вида си предразполагат към душевен комфорт, а вкусът им навява онзи неповторим домашен уют, за който всеки от нас копнее.
Не е от помпозните блюда, които взривяват възприятията като фойерверки, но като с магия събира всички вкъщи около масата и сгрява сетивата с богатия си аромат и вкус, скрити под хрупкава коричка.
Ето и няколко лесни идеи за приготвянето на вкусен пилешки пай за през хладните есенни дни и вечери :)
Започни от месото
Въпреки че се получава прекрасно и от пилешки гърди или бутчета, пилешкият пай си заслужава да се приготви от цяло обезкостено пиле, защото нищо не може да замени вкуса на домашно приготвения бульон от качествено пилешко месо, подправки и зеленчуци. Затова по-добре заложи на цяло пиле Градус в зелената опаковка – така освен качествено месо и страхотен бульон за пая, в крайна сметка ще имаш и неповторима на вкус домашна пилешка супа, която ще ти спести още часове прекарани в кухнята :)
Свари пилето с подправките и зеленчуците
Сложи пилето в голяма тенджера, покрий със студена вода и изчакай да кипне, след което обери старателно пяната от повърхността – така ще гарантираш чистия вкус и вид на бульона си. Добави зеленчуците и подправките, като леко завишиш количеството на зеленчуците, за да останат и за супата, намали котлона и остави да къкри, докато магията се случва. На финала добави картофите – освен че така ще са готови за добавяне към плънката на пая, ще са уплътнили прекрасно и бульона.
Подготви тестото
Независимо дали ще използваш домашно приготвено, или готово многолистно тесто, добре е, докато пилето се готви, да подготвиш корите на пая си според размера на съда, който ще използваш, и да оставиш в хладилника да чакат реда си. Така ще получиш добре изпечена и хрупкава долна и горна коричка на пая, а не нейно глетаво подобие.
Отдели месото от костите
Отдели месото от гърдите и бутчетата от костите на пилето и нарежи на кубчета – така си гарантираш сочно и вкусно месо за приготвянето на пая заедно с ароматен и питателен домашно приготвен бульон, получен от варенето на цялото пиле със зеленчуците .
Две ястия с едно готвене
Останалата част от пилето обезкости и върни в тенджерата за супата – така с едно готвене получаваш две ястия. Необходимо е само да добавиш 1-2 шепи фиде по избор и да застроиш супата с 1-2 с.л. заквасена сметана или кисело мляко и останалото разбито яйце от глазурата на пая.
Не пропускай запръжката
За да има паят ти вълшебен вкус и аромат и неустоима кадифена консистенция на соса, не пропускай да запържиш в масло лука и брашното – това ще му придаде онова специално очарование на домашно приготвена храна, което единствено бабите и майките и само някои от звездните готвачи знаят как се постига.
Обърни внимание на плънката
За кремообразен и плътен сос използвай сметана вместо прясно мляко – все пак приготвяш глезеща сетивата, а не диетична храна. След като плънката е готова, остави да се охлади до топло, но не горещо състояние – така ще си спестиш грижите с тестото. Ако приготвяш плънката предварително, например от предния ден или вечер, остави да се охлади напълно и съхранявай в плътно затворен съд в хладилника.
Не подценявай коричката
Извади всяка от корите на пая от хладилника непосредствено, преди да използваш. Така многолистното тесто ще остане по-стегнато и ще се разлисти правилно при печене.
За хрупкав ефект притисни добре горната кора към долната, докато се запечата, и по желание оформи къдрици за по-кокетен вид на пая. С остър нож прободи непосредствено преди печене на няколко места горната кора, за да пропуска парата при готвенето. Намажи с разбито яйце за златист загар и поръси с едро смляна морска сол.
А ето и моето предложение за ароматен пилешки пай :)
Необходими продукти
- 1 цяло пиле Градус
- 2 кори (800 г) многолистно тесто
- 4-5 средно големи картофа, обелени и нарязани на кубчета
- 2 моркова
- 1-2 резена целина
- 1 глава лук, нарязан на едро
- 2 стръка свежа целина, нарязани на 2
- 1-2 дафинови листа
- 5-6 зърна черен пипер
- ½ с.л. едра морска сол
- 1 чаша замразен грах
- 1 чаша замразена царевица
- 1 и 1/3 чаша домашен пилешки бульон
- 1 чаша (200 мл) млечна сметана
- 60 г масло
- 60 г брашно
- 1 яйце
- 3-4 стръка пресен магданоз
- 1-2 стръка розмарин
- Сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Постави в голям съд пилето, покрий с вода, кипни и отстрани с решетъчна лъжица пяната.
Намали котлона на по-ниска температура, добави зеленчуците (без граха и царевицата), ¼ от главата лук и подправките и остави да къкри в продължение на 45 минути или докато пилето се свари.
Около 10 минути преди края, добави картофите, нарязани на кубчета.
Докато пилето се приготвя, разточи всяка от корите тесто върху леко набрашнена повърхност и изрежи според големината на съда, в който ще приготвяш пая 2 кръга. Долният трябва да е по-голям и да покрива и дъното, и стените на съда.
Покрий всяка от корите със свежо фолио и остави в хладилника.
Извади свареното пиле от тенджерата и остави настрана да се охлади.
Извади в отделен съд с решетъчна лъжица желаното количество зеленчуци и отдели 1 и 1/3 чаша от бульона.
След като пилето е достатъчно охладено, отдели месото от гърдите и бутчетата от костите и нарежи на кубчета за пая.
Останалата част от пилето обезкости и върни в тенджерата с останалия бульон и зеленчуци, добави шепа замразен грах и 2-3 шепи фиде и остави още 5-10 минути да покъкри. Така, след като я застроиш с 1-2 с.л. заквасена сметана или кисело мляко и останалото от глазурата на пая яйце, ще имаш фантастична домашна пилешка супа.
Загрей предварително фурната до 200°С или 180°С с вентилатор.
В съд с тежко дъно запържи лука в маслото, докато стане прозрачен.
Добави брашното и запържи до златисто, като разбъркваш непрекъснато.
Добави бульона и разбъркай.
Добави млечната сметана и разбъркай до гладък сос.
Добави нарязаното на кубчета месо и зеленчуците заедно с граха и царевицата и разбъркай.
Отстрани и остави да се охлади. Плънката трябва да е топла, но не гореща, за да не се стане тестото клисаво.
Намасли дъното и стените на съда за пая и покрий с по-голямата кора.
Изсипи плънката и заравни.
Покрий с втората кора и притисни, за да се запечата добре. По избор оформи къдрици от тестото.
С остър нож оформи няколко прореза в горната кора, през които да излиза парата при готвенето.
Намажи с разбито яйце, поръси с едро смляна морска сол и печи в предварително загрята до 200°С или 180°С с вентилатор фурна 30-35 минути, като на финала можеш да покриеш пая с алуминиево фолио, за да не прегаря.
Извади готовия пай от фурната и остави за кратко да отпочине, преди да поднесеш със свежа салата.