Лимонови пилешки бутчета на фурна с аспержи и картофи
Пресен пилешки бут
Необходими продукти:
- 500 г малки картофи
- 2 глави лук
- 1 ч.л. сушен риган или мащерка
- 2 лимона
- Прясна мащерка
- 5 с.л. зехтин
- Сол и черен пипер (на вкус)
- 4 пилешки бутчета
- 1 ч.л. риган
- 1 ч.л. червен пипер
- 200 г. аспержи
- ½ чаша бяло вино (по избор)
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Нарежете картофите и лука на едро и ги сложете в голяма купа. Овкусете със зехтина, солта и ригана.
След това ги поставете в тава заедно с чесъна и сложете в загрятата фурна за 30 минути.
Междувременно мариновайте пилето със сока и кората на един лимон, сол, пипер и прясна мащерка. За постигане на хрупкава коричка, в тиган с малко мазнина поставете пилето за 8 минути до получаване на златист цвят, но не до пълна готовност.
След 30 минути прибавете пилето, другия нарязан на шайби лимон и бялото вино (ако използвате) към зеленчуците и върнете обратно във фурната за още 30 минути.
През това време пригответе аспержите, като премахнете основата им и в купа ги смесите с още зехтин и сол. Добавете и тях към тавата със зеленчуците и пилето. Печете за още 10-20 минути, докато всички съставки са напълно готови.
Подредете ястието в чиния и се насладете на неустоимите вкусове, които танцуват на небцето ви.