Печено пиле с картофи от Градус
Прясно пиле
Продукти:
- 1 пиле Градус около 1.4 кг
- 3-4 клонки прясна мащерка
- 3-4 клонки пресен магданоз
- Кора от 1 лимон
- 70 г разтопено масло
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
За картофите:
- 1 кг сварени в подсолена вода за 10 минути картофи
- 50 г масло
- Прясна мащерка
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Извадете пилето от хладилника и оставете да се затопли около час на стайна температура.
Сложете пилето в тава за печене и посолете и подправете с черен пипер от всички страни.
В кухината сложете тънки резенчета лимонова кора и клонките магданоз и мащерка.
Сложете от разтопеното масло и намажете пилето отвън. Посолете пилето още веднъж, за да стане кожата хрупкава и печете 50 минути в предварително загрята до 210 градуса фурна.
Сложете картофите в тава за печене и притиснете, за да се разпукат. Добавете клонки мащерка, посолете, добавете нарязаното на кубчета масло и печете 20 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна. Обърнете картофите и печете още 20 минути, докато станат златисти и хрупкави.
Извадете пилето от фурната и в мазнината от печенето сложете картофите, върнете пилето и намажете със соса от печенето.
Цяло пиле гарнирано с : картофи запечени на тиган – хрупкави и карамелизирани, но не пържени или с карамелизиран фенел и червен лук