Пилешки бутчета с леща и зеленчуци
Пресен пилешки горен бут
Необходими продукти:
- 4 горни пилешки бутчета
- 2 с.л. зехтин
- 200 г бекон
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 стрък селъри
- 2 скилидки чесън
- 250 мл бяло вино
- 100 г френска зелена леща
- 250 мл вода
- 1 с.л. дижонска горчица
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина в голям тиган. Запържете нарязания на кубчета бекон за около 4-5 минути, докато стане златист и хрупкав и извадете в чиния.
В същата мазнина сложете нарязаните на дребно лук, морков и селъри. Посолете и гответе 4-5 минути, докато омекнат. Сложете пасираният чесън, разбъркайте и оставете на котлона за минута. Извадете готовите зеленчуци в чинията с бекона.
Подправете пилешките бутчета със сол и черен пипер, сложете ги в тигана с кожата надолу и гответе около 4 минути, докато кожата се зачерви. Обърнете и гответе още 2 минути. Извадете в голям съд.
В тигана от пърженето налейте виното и изстържете полепналите по дъното парченца. Оставете на котлона за 2-3 минути, за да се изпари алкохола.
Сложете бекона, зеленчуците и лещата. Добавете горчицата и разбъркайте добре. Покрийте с капак и гответе около 10 минути.
Върнете пилето в съда, покрийте с капак и гответе 25-30 минути, като разбърквате внимателно от време на време.
Махнете капака и оставете ястието за още 5-10 на котлона, за да се редуцира соса.
Поднесете ястието топло, в съда в който сте готвили.