Зелеви сарми с пилешко и сини сливи

Назад
Видео
ПРОДУКТ ЗА РЕЦЕПТАТА

Пресен пилешки бут

Рецептата е лесна Рецептата не е трудна Рецептата е трудна
80 минути
6 порции

Хранителни стойности

icon

Калории

414

icon

Протеини

20 г

icon

Мазнини

26 г

icon

Въглехидрати

26 г

icon

Фибри

3 г

Приблизителни стойности, базирани на една порция.

Продукти:

  • 12-15 листа кисело зеле
  • 500 г обезкостени пилешки бутчета Градус
  • 1 глава лук
  • 1 морков 
  • 60 г сини сливи без костилка
  • 100 г ориз
  • 4-5 с.л. олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 600 мл пилешки бульон
  • 1 ч.л. сол
  • ½ ч.л. черен пипер
  • Пресен магданоз за сервиране

За млечния сос:

  • 50 г масло
  • 40 г брашно
  • 200 г кисело мляко
  • 200 мл пилешки бульон
  • ½ ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Загрейте олиото в широк тиган. Сложете нарязаните на кубчета лук и моркови. Посолете, подправете с черен пипер и гответе 4-5 минути, докато зеленчуците започнат да омекват. Добавете ориза. Разбъркайте и гответе около 2 минути, докато стане прозрачен. 

Прибавете нарязаните на дребно сушени сливи и червения пипер. Разбъркайте и налейте 2/3 от бульона. Кипнете и гответе 8-10 минути, докато оризът поеме течността и започне да омеква. Свалете съда от котлона и оставете сместа да се охлади за няколко минути. 

Свалете кожата от бутчетата и я запечете в сух тиган с малко сол, докато стане хрупкава. 

Нарежете бутчетата на дребни парченца и запържете в тигана, в който сте готвили кожата. Посолете и подправете с черен пипер. Гответе 10-12 минути или докато месото остане на мазнина. 

Запържените бутчета добавете към сместа с ориза и разбъркайте добре. 
Нарежете хрупкавата кожа на ситно, сложете към сместа за плънката и разбъркайте. 

В зелевите листа поставете по 2 с.л. от плънката и завийте на стегнато руло. Подредете сармите в съд за печене плътно една до друга и налейте останалия бульон. Покрийте съда с капак и печете 30-35 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна. 

Свалете капака и гответе още 30 минути без капак, докато зелето се запече до златисто. 


За млечния сос: в касерола разтопете маслото. Добавете брашното и запържете за 2 минути. При непрекъснато бъркане налейте бульона и гответе 5-6 минути, докато сместа се сгъсти. 

Щом свалите от котлона, добавете киселото мляко, посолете и подправете с черен пипер. Разбъркайте добре. 

В чиния за сервиране сложете от соса. На всяка порция поставете по 2-3 сарми, а отгоре поръсете със ситно нарязан магданоз. 
 

Сайтът използва “бисквитки” (cookies) за по-голямо удобство на нашите потребители.

Съгласен съм Научи повече