Калории
414
Калории
414
Протеини
20 г
Мазнини
26 г
Въглехидрати
26 г
Фибри
3 г
Приблизителни стойности, базирани на една порция.
Загрейте олиото в широк тиган. Сложете нарязаните на кубчета лук и моркови. Посолете, подправете с черен пипер и гответе 4-5 минути, докато зеленчуците започнат да омекват. Добавете ориза. Разбъркайте и гответе около 2 минути, докато стане прозрачен.
Прибавете нарязаните на дребно сушени сливи и червения пипер. Разбъркайте и налейте 2/3 от бульона. Кипнете и гответе 8-10 минути, докато оризът поеме течността и започне да омеква. Свалете съда от котлона и оставете сместа да се охлади за няколко минути.
Свалете кожата от бутчетата и я запечете в сух тиган с малко сол, докато стане хрупкава.
Нарежете бутчетата на дребни парченца и запържете в тигана, в който сте готвили кожата. Посолете и подправете с черен пипер. Гответе 10-12 минути или докато месото остане на мазнина.
Запържените бутчета добавете към сместа с ориза и разбъркайте добре.
Нарежете хрупкавата кожа на ситно, сложете към сместа за плънката и разбъркайте.
В зелевите листа поставете по 2 с.л. от плънката и завийте на стегнато руло. Подредете сармите в съд за печене плътно една до друга и налейте останалия бульон. Покрийте съда с капак и печете 30-35 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.
Свалете капака и гответе още 30 минути без капак, докато зелето се запече до златисто.
За млечния сос: в касерола разтопете маслото. Добавете брашното и запържете за 2 минути. При непрекъснато бъркане налейте бульона и гответе 5-6 минути, докато сместа се сгъсти.
Щом свалите от котлона, добавете киселото мляко, посолете и подправете с черен пипер. Разбъркайте добре.
В чиния за сервиране сложете от соса. На всяка порция поставете по 2-3 сарми, а отгоре поръсете със ситно нарязан магданоз.