
Днес на гости ни е кулинарният блогър Angellove's Cooking, който споделя своите съвети и насоки в статия, специално подготвена за Градус.
Вижте ги в следващите редове:
Предстоящите месеци са изпълнени с празници и всеки от нас иска да се представи подобаващо с пленителна и незабравима трапеза пред семейството и гостите си. Менюто трябва да е празнично и засищащо, такова като пълненото празнично пиле. То има изкусителен вид, чудесно ухание и великолепна плънка – специален и запомнящ се компонент, който прави ястието незабравимо.
Предлагаме ти няколко лесни за следване стъпки, с помощта на които празничното ти пълнено пиле ще бъде звездата на празника.
Планирай правилно
Правилното планиране е от ключово значение. Затова първо определи от какво количество плънка имаш нужда. Ако в менюто си предвиждаш пълнени пилешки гърди без кост или пълнени бутчета, планирай около ½ чаша приготвена плънка за всяка порция. Ако обаче искаш да приготвиш цяло пиле Градус в зелена опаковка, защото не обичаш да правиш компромиси с качеството и вкуса на пилешкото месо, планирай около ¾ чаша приготвена плънка на всеки килограм сурова птица.
Приготви безопасно
И ако не всички са на едно мнение относно точните съставки на перфектната плънка, то безспорно всички са съгласни, че плънката трябва да се приготвя безопасно, за което ще ти необходим термометър. Плънката е безопасно приготвена при минимална вътрешна температура от 74° С, независимо дали е приготвена вътре в птицата или отделно. Ако не разполагаш с термометър, то е добре отделиш 40-45 минути за готвене на килограм пиле, включително с плънката – т.е. ако планираш да приготвиш пълнено пиле от около 1,5 кг и плънка около 0,5 кг, то е добре да готвиш напълнената вече птица не по-малко от 90 минути.
Готви веднага
Веднъж подготвена, плънката е добре да се приготви веднага, което предотвратява образуването на неблагоприятни бактерии. Ако все пак ти се налага да приготвиш плънката предварително, то я замрази, но не я съхранявай сурова в хладилника.
Не охлаждай
В името на безопасността, не трябва да охлаждаш току-що приготвена плънка преди да я напълниш, а точно обратното – да я приготвиш непосредствено преди пълненето и готвенето на птицата.
Не претъпквай
Плънката трябва да е влажна, а не суха, защото при термична обработка бактериите се унищожават по-бързо във влажна среда. Не трябва да прекаляваш и с количеството плънка, за да може да се сготви правилно.
Сготви преди да смесиш
Ако избраната плънка включва употребата на птиче месо, морски дарове или други меса, сготви предварително суровите съставки, преди да ги смесиш с останалите продукти.
Остави да отпочине
След като пилето и плънката вече готови, остави ястието да престои 20 минути, за да завърши процеса на готвене. Веднага след това извади плънката и нарежи пилето на порции.
Провери или приготви отделно
Бъди особено внимателен ако приготвяш пълнени пилешки гърди, бутчета или други по-малки части, а не цяло пиле – дори месото да е достигнало подходящата температура на готвене, плънката може да не е достигнала необходимите 74° С, да не е съвсем сготвена и да съдържа вредни бактерии. Затова ако не разполагаш с термометър в подобни случаи, по-добре приготви плънката отделно.
Съхранявай правилно
Ако ти остане плънка, прехвърли в добре затварящ се съд – съхранявай в хладилник до 3-4 дни или го замрази за по-дълго във фризер. По същия начин запази и плънката, приготвена отделно.
А ето и моето предложение за Празнично пиле, пълнено с кестени и сушени плодове:
Необходими продукти:
1 цяло пиле Градус в зелена опаковка (около 1,5 кг)
60 г масло
1 с.л. (или на вкус) прясно смляна морска или хималайска сол
1 с.л. (или на вкус) прясно смлян черен пипер
1 чаша сухо бяло вино (или домашен пилешки, или зеленчуков бульон, или вода)
За подложка и сервиране – клонки свеж магданоз, розмарин и салвия
За плънката:
100 г бекон (или панчета, прошуто), нарязан на кубчета
100 г свинско месо, нарязано на кубчета
200 г свинска кайма (или смес)
5-6 кестена, сварени и обелени, нарязани на кубчета
5-6 сушени сини сливи, нарязани на дребно
5-6 сушени кайсии, нарязани на дребно
50 г лешници, леко запечени и нарязани на едро
1 ч крутони (или ¾ чаша галета)
½ ч настърган пармезан
1 яйце
2 с.л. зехтин
1 с.л. пресен магданоз, нарязан на ситно (или 1 ч.л. сух)
1 ч.л. прясна салвия, нарязана на ситно (или ¼ ч.л. суха)
½ ч.л. пресен розмарин, нарязан на ситно ( или ¼ ч.л. сух)
1-2 щипки индийско орехче на прах
За глазурата:
прясно изцеден сок от ½ портокал
1 ч.л. мед
40 мл зехтин
Начин на приготвяне:
Предварително загрей фурната на 220° С или 200° С с вентилатор.
Измий и подсуши пилето отвън и отвътре и натрий вътрешната част с масло, сол и пипер.
В тиган с тежко дъно сгорещи 2 с.л. зехтин и запържи нарязания на кубчета бекон до златисто.
Добави нарязаното на кубчета свинско месо и каймата и готви 15-20 минути, като от време на време разбъркваш.
Добави нарязаните кестени, сушени плодове и лешници и готви още 6-8 минути.
Отстрани от огъня и добави крутоните (или галетата), пармезана, яйцето, зелените подправки, сол и пипер на вкус и разбъркай.
Веднага напълни пилето с плънката и заший с готварски конец или фиксирай с клечки за зъби.
Намажи обилно с масло, след това втрий сол и пипер.
Постави в тава за печене върху подложка от клонки свеж магданоз, розмарин и салвия.
Полей с бялото вино и печи 20 минути в предварително загрята на 200° С фурна.
Намали температурата на 180° С и печи още 1 час, като поливаш от време на време със сосовете от печенето (ако е необходимо, долей ½ чаша вода и покрий с намаслено алуминиево фолио, за да не прегори).
10 минути преди пилето да е готово, полей обилно с 2/3 от глазурата и печи без фолио – за приятен загар.
Преди да извадиш от фурната, полей с останалата част от глазурата.
Извади от фурната и остави 20 минути да отпочине – така ще се довърши процеса на готвене на плънката.
Отстрани конците или клечките за зъби и извади веднага плънката в отделна съдинка. Нарежи по избор пилето на порции или поднеси цяло със соса от печенето, плънката и свежа салата по избор.