
Попитахме кулинарния блогър Нели Колева от Food for the soul каква е тайната на съвършеното печено пиле с хрупкава коричка?
Ето нейните насоки и съвети, специално подготвени за Градус:
Неоспорим факт е, че почти всички обичат печеното пиле и то често присъства на трапезата у всяко семейство. За да бъде вкусно, сочно, ароматно и топящо се в устата, е нужно да го приготвим правилно, като следваме няколко основни стъпки.
Изберете качествена птица с доказан произход
Колкото и често да сте чували този съвет, не го пренебрегвайте, защото начинът на отглеждане и хранене на птиците е от изключително значение за крайния резултат на ястието, което ще поднесете. Цялото пиле в зелената опаковка на „Градус“ ще ви спести съмненията и колебанията. Доверете му се. Ако направите компромис с качеството или цената на пилето, правите компромис и с резултата, който ще получите при печенето.
Да мариновам ли предварително месото?
Някои рецепти не се нуждаят от предварително мариноване и това дава гаранция за чист и семпъл вкус, но безспорно маринованото месо е по-вкусно и сочно, защото поема ароматите на съставките от маринатата. Обикновено в маринатата се съдържа киселина – бяло вино, лимонов сок, сок от нар, горчица… Пилешкото месо се комбинира добре освен с бяло вино и с бира, а в по-специални рецепти към него може да бъде добавен и друг алкохол, като портвайн или ябълков сайдер. Крехкото пилешко месо се маринова добре и със сок от цитруси –лимон или портокал, с мед в комбинация от сухи или свежи подправки. Киселината в маринатата прави месото по-крехко и скъсява времето за готвене. Мариновайте месото поне два часа.
Какви подправки подхождат на пилешкото месо?
Изборът на подправки дава възможност за импровизации според предпочитанията в семейството, но, ако изберете риган, салвия, мащерка, пресен розмарин, копър или естрагон, няма да се разочаровате. Ако печете цяла птица, е добре да я овкусите старателно отвътре и отвън с черен пипер, сол, червен пипер, масло, лимонов сок или лимонова кора. Добра идея, гарантираща чудесен резултат, е да поставите във вътрешността на пилето цели клонки от подправките, смачкани скилидки чесън, цял лимон, надупчен на няколко места. Така ще си гарантирате сочно месо след изпичане. Не забравяйте да подсушите хубаво пилето, преди да го овкусите и сложите да се пече – използвайте домакинска хартия или чиста кърпа, за да сте сигурни, че няма излишна влага и подправките са полепнали добре.
От хладилника във фурната – не!
Преди да пристъпиш към печенето, дай време на пилето да си почине на стайна температура около 35-40 минути. Ако преместиш пилето директно от хладилника във фурната, ще увеличиш времето му за готвене, а месото няма да успее да се изпече равномерно.
Хрупкавата коричка
Убеди се, че солта, натрита в кожата на птицата, е достатъчно. Тя е важна за хрупкавата коричка. Старите готвачи съветват за хрупкава коричка пилето да се полива с бира по време на печеното. Можеш и да напръскаш леко почти готовата птица в края на готвенето с бира и да запечеш - коричката става неповторима.
По време на печене или в края на печенето може да поливаш месото с отделената мазнина и сос, но поне 10 минути преди да е готово ястието, го остави да се запече добре на горен реотан. Ако обичаш лъскава, хрупкава кожичка, приготви пилето на висока температура за по-кратко време (обикновено около 40 минути до час).
Почивката е важна!
Остави изпеченото цяло пиле да си почине преди поднасяне. Не разрязвай на порции изпечената цяла птица веднага след изваждането ѝ от фурната. Дори изгладнелите домашни любимци да нямат търпение, изчакай поне 10 -15 мин, преди да им поднесеш изпеченото месце. Времето за почивка веднага след изваждането от фурната е важно, за да могат соковете на пилето да се разнесат равномерно навсякъде. Ако избързаш с рязането, те просто ще изтекат и месото ще бъде по-сухо.
Със сос или без сос?
Ако си избрал хубаво, качествено пиле, по време на печенето от него ще се отдели количество мазнина, която е вкусна и може да се използва за направата на сос, с който да полееш порционните парчета. Затова не я отстранявай.
За да бъде още по-практично и лесно, постави при печенето в тавата под пилето нарязани на едно парчета лук, моркови, картофи. Така зеленчуците ще уловят всички изтичащи от него аромати и вкусове, и едновременно с това ще бъдат подходяща топла гарнитура.
Пилето и маслото са добри приятели, затова използвай масло. Ако не си покрил птицата, по време на печенето я поливай с отделения сос – така месото и ще стане сочно и ароматно.
В какъв съд да печем?
От значение е и съдът, в който ще печеш. Един от най-добрите избори е чугуненият съд с капак – тава или тенджера. В тях месото става много крехко, с хрупкава коричка. Махни капака към края на печенето – това ще гарантира хрупкавата коричка.
Има различни начини за печене на пиле – върху сол, поставено на бутилка, пълна с бира, в кухненски плик за готвене, увито в хартия за печене, в йенски съд под капак, в глинен съд с капак, в чугунен съд. Ако използваш плик, продупчи в него няколко дупчици, за да излиза част от парата. Пилето може да се приготви и в по-съвременни уреди от типа на мултикукър или слоукукър.
Ако загряваш фурната предварително на 200° е добре пилето да се завие с фолио или с бекон за първите 30 мин. След това отстрани фолиото и намали фурната на 180° за поне още 30 мин. Готовността се проверява, като се пробие бутчето с метално шишче - трябва да излезе прозрачен сок (не кървав).
Ако пилето е много едро, може да добавиш с помощта на спринцовка, разтопено масло в гърдите и бутчетата – така месото няма да бъде сухо.
Придържай се към тези съвети и радвай семейството си с вкусна храна.