Калории
1011
Калории
1011
Протеини
66 г
Мазнини
56 г
Въглехидрати
54 г
Фибри
12 г
Приблизителни стойности, базирани на една порция.
Рецепта на Нацко Сотиров - готвач на поледния български цар. Нацко Сотиров е роден през 1894 г. и започва кариерата си като общ работник в кухнята на Цар Фердинанд. По-късно, вече като старши подофицер от Първата световна война и три ордена за храброст започва да работи от 1919 г. в дворцовата кухня на Борис III. През 1937 г. става неин главен готвач.
Филета и бутчета запържете леко в зехтина, залейте с бялото вино и сока от печеното телешко месо и към тях прибавете доматеното пюре, за да се получи розов оттенък.
Сложете сол по вкус и ароматния зеленчук. Задушете, докато месото омекне, и залейте със соса.
За гарнитура пригответе сини домати, обелени и нарязани на колелца, посолени, панирани в брашно и изпържени в смес от равни части масло и зехтин, изпържени домати, нарязани на дребно, чесън за аромат и картофени орехи, изпържени в масло.
При сервирането нарежете сините домати около месото, върху тях поставете изпържените червени домати, а картофите – на два букета отстрани. Поднесете със салата по желание.
Сос от печено месо (сос жу) - получава се при изпичане на месо и птици, като се сгъстява с катофено или царевично нишесте. На 1 литър сок от печено месо е нужно 15 г нишесте.
Размесете нишестето с 4-5 пъти по-голямо количество хладък сок от печено месо (или бульон) и вливайте по малко от горещия сок, като непрекъснато разбърквайте и нагрявайте до завиране. След това посолете соса и прецедете.
Ароматен зеленчук - равни части лук, кервиз и морков.