Пиле Ница

Назад
ПРОДУКТ ЗА РЕЦЕПТАТА

Пресен пилешки долен бут

ПРОДУКТ ЗА РЕЦЕПТАТА

Прясно пилешко филе

Рецептата е лесна Рецептата не е трудна Рецептата е трудна
40 минути
4 порции

Хранителни стойности

icon

Калории

1011

icon

Протеини

66 г

icon

Мазнини

56 г

icon

Въглехидрати

54 г

icon

Фибри

12 г

Приблизителни стойности, базирани на една порция.

Необходими продукти:

  • 4 пилешки филета
  • 4 пилешки долни бутчета
  • 150 г зехтин
  • 150 г бяло вино
  • 250 г сок от печено месо
  • 30 г доматено пюре
  • 1 кг сини домати
  • 50 г брашно
  • 50 г масло
  • 100 г домати
  • 20 г чесън
  • 500 г картофи
  • ароматен зеленчук

 

Начин на приготвяне:

Рецепта на Нацко Сотиров - готвач на поледния български цар. Нацко Сотиров е роден през 1894 г. и започва кариерата си като общ работник в кухнята на Цар Фердинанд. По-късно, вече като старши подофицер от Първата световна война и три ордена за храброст започва да работи от 1919 г. в дворцовата кухня на Борис III. През 1937 г. става неин главен готвач.

 

Филета и бутчета запържете леко в зехтина, залейте с бялото вино и сока от печеното телешко месо и към тях прибавете доматеното пюре, за да се получи розов оттенък.

Сложете сол по вкус и ароматния зеленчук. Задушете, докато месото омекне, и залейте със соса.

За гарнитура пригответе сини домати, обелени и нарязани на колелца, посолени, панирани в брашно и изпържени в смес от равни части масло и зехтин, изпържени домати, нарязани на дребно, чесън за аромат и картофени орехи, изпържени в масло.

При сервирането нарежете сините домати около месото, върху тях поставете изпържените червени домати, а картофите – на два букета отстрани. Поднесете със салата по желание.

Сос от печено месо (сос жу) - получава се при изпичане на месо и птици, като се сгъстява с катофено или царевично нишесте. На 1 литър сок от печено месо е нужно 15 г нишесте.

Размесете нишестето с 4-5 пъти по-голямо количество хладък сок от печено месо (или бульон) и вливайте по малко от горещия сок, като непрекъснато разбърквайте и нагрявайте до завиране. След това посолете соса и прецедете.

Ароматен зеленчук - равни части лук, кервиз и морков.

Сайтът използва “бисквитки” (cookies) за по-голямо удобство на нашите потребители.

Съгласен съм Научи повече