Фламандска крем супа с пиле
Прясно пилешко бонфиле
Продукти:
- 400 г пилешко бонфиле Градус
- 350 г картофи
- 30 г масло
- 3 с.л. зехтин
- 2 стръка праз
- 350 г брюкселско зеле
- 400 мл пилешки бульон
- 500 мл сметана
- 3-4 клонки мащерка
- 2 скилидки чесън
- 1 ч.л. сол
- ½ ч.л. черен пипер
За гарниране:
- 100 г заквасена сметана
- 1 ч.л. лимонова кора
- 1 с.л. лимонов сок
- ½ ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Отделете 5-6 броя от брюкселското зеле за гарниране. Останалото разрежете на две, а по-едрите – на четири. Праза нарежете на тънки полумесеци.
Разтопете маслото в касерола. Налейте 1 с.л. от зехтина. Добавете праза, картофите и брюкселското зеле. Разбъркайте добре. Намалете котлона и гответе 5-6 минути.
Налейте бульона и сметаната, посолете и подправете с черен пипер. Добавете листенцата на 1 клонка мащерка. Покрийте с капак и гответе 20-25 минути, докато картофите омекнат напълно.
В тиган загрейте останалия зехтин и добавете пилешкото бонфиле. Сложете клонките мащерка и целите скилидки чесън. Посолете и подправете с черен пипер. Гответе 7-8 минути, докато пилето стане златисто от всички страни.
Извадете месото и в същия тиган сложете нарязаното на тънки ивици брюкселско зеле. Пържете 3-4 минути, докато стане хрупкаво.
Нарежете месото на ивички. Пасирайте супата и разпределете в чинии за сервиране.
Към всяка порция сложете от нарязаното месо, запърженото зеле и лъжица от заквасената сметана.