Мусака с пилешки бутчета

Назад
Видео
ПРОДУКТ ЗА РЕЦЕПТАТА

Пресен пилешки бут

Рецептата е лесна Рецептата не е трудна Рецептата е трудна
60 минути
4 порции

Хранителни стойности

icon

Калории

782

icon

Протеини

39 г

icon

Мазнини

49 г

icon

Въглехидрати

47 г

icon

Фибри

8 г

Приблизителни стойности, базирани на една порция.

Продукти:

  • 4 средно големи картофа
  • 500 г обезкостени пилешки бутчета Градус
  • 1 глава лук
  • 2 стръка селъри
  • 1 морков
  • 4 скилидки чесън
  • 4 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. червен пипер
  • ½ ч.л. черен пипер
  • 3 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. сушен магданоз
  • 450 мл пилешки бульон
     

За заливката:

  • 3 с.л. зехтин
  • 3 с.л. брашно
  • 200 мл прясно мляко
  • 150 г кисело мляко
  • 3 яйца
  • 2 ч.л. сол
  • ½ ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. сушен магданоз
     

Начин на приготвяне:


Почистените лук, морков и селъри нарежете на кубчета.  

В тиган загрейте зехтина, добавете нарязаните зеленчуци, посолете и сотирайте за 4-5 минути.
Обелете картофите и ги нарежете на средно големи кубчета, а пилешките бутчета на дребно.
Към запържените зеленчуци прибавете месото и гответе, докато побелее.
Сложете доматеното пюре, разбъркайте и добавете картофите.

Продължете да готвите още 7-8 минути, като разбърквате често.
Към сместа прибавете пасирания чесън, сушения магданоз  и червения пипер и подправете с черен пипер на вкус.
Разбъркайте и налейте малко от горещия пилешки бульон, за да деглазирате съда.

Прехвърлете сместа в съд за печене с размери приблизително 25х20 сантиметра и налейте останалия бульон, който трябва почти да покрие картофите.

Гответе 25 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна или докато картофите омекнат.
През това време пригответе заливката.
В касерола загрейте зехтина на средно силен огън.
Добавете брашното и гответе 2-3 минути, докато стане златисто.
При непрекъснато бъркане налейте прясното мляко и гответе 5-6 минути, докато сосът се сгъсти.
Свалете съда от котлона, прехвърлете в друг съд и оставете да се охлади за няколко минути.

Разбийте яйцата с киселото мляко, сол и черен пипер. Тази смес добавете към леко охладения сос бешамел и разбъркайте.

Залейте мусаката със соса и върнете във фурната за още 20-25 минути.
Готовото ястие охладете за 15 минути, преди да разрежете и сервирате.
Поднесете със салата по избор.
 

 

Сайтът използва “бисквитки” (cookies) за по-голямо удобство на нашите потребители.

Съгласен съм Научи повече