Мусака с пилешки бутчета
Пресен пилешки бут
Продукти:
- 4 средно големи картофа
- 500 г обезкостени пилешки бутчета Градус
- 1 глава лук
- 2 стръка селъри
- 1 морков
- 4 скилидки чесън
- 4 с.л. зехтин
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. червен пипер
- ½ ч.л. черен пипер
- 3 с.л. доматено пюре
- 1 ч.л. сушен магданоз
- 450 мл пилешки бульон
За заливката:
- 3 с.л. зехтин
- 3 с.л. брашно
- 200 мл прясно мляко
- 150 г кисело мляко
- 3 яйца
- 2 ч.л. сол
- ½ ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. сушен магданоз
Начин на приготвяне:
Почистените лук, морков и селъри нарежете на кубчета.
В тиган загрейте зехтина, добавете нарязаните зеленчуци, посолете и сотирайте за 4-5 минути.
Обелете картофите и ги нарежете на средно големи кубчета, а пилешките бутчета на дребно.
Към запържените зеленчуци прибавете месото и гответе, докато побелее.
Сложете доматеното пюре, разбъркайте и добавете картофите.
Продължете да готвите още 7-8 минути, като разбърквате често.
Към сместа прибавете пасирания чесън, сушения магданоз и червения пипер и подправете с черен пипер на вкус.
Разбъркайте и налейте малко от горещия пилешки бульон, за да деглазирате съда.
Прехвърлете сместа в съд за печене с размери приблизително 25х20 сантиметра и налейте останалия бульон, който трябва почти да покрие картофите.
Гответе 25 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна или докато картофите омекнат.
През това време пригответе заливката.
В касерола загрейте зехтина на средно силен огън.
Добавете брашното и гответе 2-3 минути, докато стане златисто.
При непрекъснато бъркане налейте прясното мляко и гответе 5-6 минути, докато сосът се сгъсти.
Свалете съда от котлона, прехвърлете в друг съд и оставете да се охлади за няколко минути.
Разбийте яйцата с киселото мляко, сол и черен пипер. Тази смес добавете към леко охладения сос бешамел и разбъркайте.
Залейте мусаката със соса и върнете във фурната за още 20-25 минути.
Готовото ястие охладете за 15 минути, преди да разрежете и сервирате.
Поднесете със салата по избор.