Калории
782
Калории
782
Протеини
39 г
Мазнини
49 г
Въглехидрати
47 г
Фибри
8 г
Приблизителни стойности, базирани на една порция.
Почистените лук, морков и селъри нарежете на кубчета.
В тиган загрейте зехтина, добавете нарязаните зеленчуци, посолете и сотирайте за 4-5 минути.
Обелете картофите и ги нарежете на средно големи кубчета, а пилешките бутчета на дребно.
Към запържените зеленчуци прибавете месото и гответе, докато побелее.
Сложете доматеното пюре, разбъркайте и добавете картофите.
Продължете да готвите още 7-8 минути, като разбърквате често.
Към сместа прибавете пасирания чесън, сушения магданоз и червения пипер и подправете с черен пипер на вкус.
Разбъркайте и налейте малко от горещия пилешки бульон, за да деглазирате съда.
Прехвърлете сместа в съд за печене с размери приблизително 25х20 сантиметра и налейте останалия бульон, който трябва почти да покрие картофите.
Гответе 25 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна или докато картофите омекнат.
През това време пригответе заливката.
В касерола загрейте зехтина на средно силен огън.
Добавете брашното и гответе 2-3 минути, докато стане златисто.
При непрекъснато бъркане налейте прясното мляко и гответе 5-6 минути, докато сосът се сгъсти.
Свалете съда от котлона, прехвърлете в друг съд и оставете да се охлади за няколко минути.
Разбийте яйцата с киселото мляко, сол и черен пипер. Тази смес добавете към леко охладения сос бешамел и разбъркайте.
Залейте мусаката със соса и върнете във фурната за още 20-25 минути.
Готовото ястие охладете за 15 минути, преди да разрежете и сервирате.
Поднесете със салата по избор.