Сувлаки с пилешко, пита хляб и дзадзики
Прясно пилешко бонфиле
Необходими продукти:
- 600 г пилешко бонфиле
- 6-8 броя гръцки питки
- червен лук
- 2-3 домата
За маринатата:
- 4 с.л. зехтин
- Сок от 1 лимон
- 1 скилидка чесън
- 2 с. л. сушен риган
- 2 ч.л. сол
- ½ ч.л. черен пипер
За сос Дзадзики:
- 1 краставица
- 2 скилидки чесън
- 30 мл зехтин
- 400 г цедено кисело мляко
- 2 с.л. лимонов сок
- 1/2 ч.л. сол
- ¼ ч.л. черен пипер
- 2 клонки прясна мента
Начин на приготвяне:
Накиснете дървените шишчета за 10 минути в студена вода. Нарежете всяко бонфиле на 3 парчета, подправете месото с малко сол и черен пипер и нанижете по 4 парчета на шишче.
В широк съд пригответе маринатата, като смесите всички продукти и разбъркате добре.
Загрейте добре грил тиган и изпечете месото добре от всички страни за около 8-10 минути.
Не препичайте, времето за готвене зависи от големината на парчетата месо. Преди да извадите пробвайте парче месо, за да определите времето за готвене.
Готовите шишчета изваждайте в съда с маринатата и оставете месото да поеме всички вкусове.
Пригответе сос дзадзики. Настържете краставицата и с ръце изтискайте цялата течност. Сложете в купа и добавете киселото мляко, зехтина, пасираният чесън и ситно нарязната мента. Подправете със сол, черен пипер и лимонов сок и разбъркайте.
Преди поднасяне затоплете на сух тиган, фурна или грил питките.
Поднесете сувлаки с хляба, дзадзики, пържени картофки, резени домат и червен лук.