Печено пиле, пълнено с пилешки дробчета

Назад
Видео
ПРОДУКТ ЗА РЕЦЕПТАТА

Прясно пиле

Рецептата е лесна Рецептата не е трудна Рецептата е трудна
135 минути
6 порции

Хранителни стойности

icon

Калории

999

icon

Протеини

108 г

icon

Мазнини

50 г

icon

Въглехидрати

36 г

icon

Фибри

4 г

Приблизителни стойности, базирани на една порция.

Продукти:

  • 1 пиле Градус, около 1.3 кг
  • 40 г меко масло
  • 2-3 клонки прясна мащерка
  • 2 клонки пресен розмарин
  • 2 клонки пресен риган
  • 1 ч.л. сол

За плънката:

  • 200 г пилешки дробчета Градус
  • 1 глава лук
  • 100 г ориз
  • 150 мл бяло вино
  • 1 с.л. едрозърнеста горчица
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. сол

За печените дробчета:

  • 800 г пилешки дробчета Градус
  • 70 г галета
  • 70 г разтопено и охладено масло
  • 1 с.л. горчица на прах
  • 1 ч.л. сушена мащерка
  • 1 с.л. сол

За маринования лук:

  • 200 мл вода
  • 100 мл червен винен оцет
  • 1 ч.л. цветен пипер
  • 1 с.л. сол
  • 1 с.л. захар
  • 1 скилидка чесън
  • 4 клонки мащерка

Начин на приготвяне:

Започнете с приготвянето на маринования лук. В касерола налейте водата и оцета. Добавете цветния пипер, разполовената скилидка чесън, солта, захарта и листенцата на две клонки мащерка. Кипнете сместа и варете 5 минути, докато солта и захарта се разтопят. 

В буркан сложете останалите две клонки мащерка и добавете нарязания на много тънки колелца лук. Залейте с горещата марината. Покрийте с капак и оставете настрана до момента на сервиране. Останалото може да съхранявате в хладилник 2-3 седмици. 

Нарежете на ситно розмарина, ригана и мащерката. Добавете ги към мекото масло. 
Посолете и разбъркайте добре. 

Посолете пилето отвътре. Отделете кожата внимателно и сложете овкусеното масло по гърдите и бутчетата. Намажете с масло и посолете обилно, за да стане кожата хрупкава. Оставете да постои на стайна температура, докато приготвите плънката. 

Нарежете дробчетата за плънката на дребни парченца. В тиган загрейте зехтина на средно силен огън и добавете ситно нарязания лук. Гответе 3-4 минути, докато започне да омеква. Посолете и прибавете ориза. Разбъркайте, за да се намасли ориза. Добавете дробчетата и горчицата. Гответе 8-10 минути, като разбърквате често. Налейте 2/3 от виното и оставете плънката на котлона, докато оризът поеме течността. Прехвърлете сместа в купа и оставете да се охлади. 

Напълнете пилето, като притискате добре, и завържете краката с памучен конец. Сложете пилето в голяма тава за печене, налейте 100 мл вода и полейте месото със зехтин. Покрийте съда с фолио и печете 1 час в предварително загрята до 200 градуса фурна. 

Изсипете дробчетата в плитка тава, полейте с разтопеното масло и разбъркайте. Към галетата добавете горчицата, мащерката и солта. Разбъркайте добре. Поръсете дробчетата и разбъркайте отново, за да полепне галетата от всички страни. Оставете настрана. 

Извадете пилето от фурната, махнете фолиото и разпределете дробчетата в тавата.
Печете 40-45 минути. По време на печенето разбъркайте 2-3 пъти, за да се зачервят дробчетата от всички страни. 

Сложете пилето в голяма чиния за сервиране. Около него подредете дробчетата и поръсете със ситно нарязан магданоз. Гарнирайте с маринования лук. 
 

Сайтът използва “бисквитки” (cookies) за по-голямо удобство на нашите потребители.

Съгласен съм Научи повече