Сочно печено пиле

Назад
ПРОДУКТ ЗА РЕЦЕПТАТА

Прясно пиле

Рецептата е лесна Рецептата не е трудна Рецептата е трудна
90 минути
4 порции

Хранителни стойности

icon

Калории

596

icon

Протеини

67 г

icon

Мазнини

23 г

icon

Въглехидрати

27 г

icon

Фибри

6 г

Приблизителни стойности, базирани на една порция.

Необходими продукти:

 

  • 1 цяло пиле Градус (1.5-2 кг)

  • 4 моркова

  • 1 средно голяма глава лук, нарязана надлъжно на 4

  • 1 глава чесън, нарязана напречно на 2

  • 1 лимон, нарязан надлъжно на 4

  • 1 кочан царевица, нарязан на шайби (или 3-4 картофа, нарязани надлъжно на 4 или 8)

  • 60 г меко масло

  • възка свежа мащерка

  • 1 ч.л. едро смляна морска сол или на вкус

  • 1 ч.л. прясно смлян черен пипер или на вкус

  • 1/2 ч (100 мл) бяло вино по избор

  • 1 чаша (200 мл) вода или домашен пилешки или зеленчуков бульон

 

Начин на приготвяне:

 

Загрей фурната до 220°C и постави скарата в долната трета на фурната.

Смеси маслото с половината от солта и черния пипер.

Подсуши пилето с кухненска хартия и втрий половината от маслото под кожата на гърдите и бутчетата, а с останалото масло натрий цялото пиле отвън и поръси с допълнително сол и пипер.

 

Щедро подправи кухината на пилето със сол и пипер и напълни с четвъртинка лимон, половината глава чесън, четвъртинка лук и стръкчета свежа мащерка.

Подпъхни крилата под пилето и завържи краката с кухненски конец.

Подреди останалите зеленчуци на дъното на по-дълбока тава за печене (аз обикновено я покривам с кухненска хартия, за да си спестя усилията по почистването) и постави пилето с гърдите нагоре върху зеленчуците.

Добави 1/2 чаша бяло вино и 1/2 чаша вода или бульон и печи около 30 минути, докато кожата на гърдите започне да се запича и оцветява на петна.

 

Обърни пилето с гърдите надолу, за да се пропие и бялото месо от соковете при печенето и да се запази сочно и крехко, полей със соса и печи още 20 минути, докато кожата на гърба стане леко кафява.

Обърни пилето отново с гърдите нагоре и пак полей със соса от печенето.

Добави останалата 1/2 чаша вода или бульон и печи още около 20 минути, докато при пробождане с нож в бутчето потече бистър сок.

 

Прехвърли пилето върху дъска за рязане и покрий леко с алуминиево фолио.

Отстрани зеленчуците от тавата и ако не си използвал хартия за печене, постави тавата върху силно загрят котлон - ако е необходимо добави още малко вода и готви, като изстъргваш позагорелите частици, изцеди и част от лимона.

Сайтът използва “бисквитки” (cookies) за по-голямо удобство на нашите потребители.

Съгласен съм Научи повече