Пълнени пилешки гърди с гъбен сос
Прясно пилешко филе
Продукти:
- 4 броя пилешки гърди Градус
- 30 г масло
- 3 с.л. зехтин
За дюксела:
- 400 г ситно нарязани печурки
- 1 глава лук
- 30 г масло
- 2 клонки прясна мащерка
- 50 мл марсала
- Сол
- Черен пипер
За гъбения сос:
- 200 г гъби
- 50 мл марсала
- 150 мл пълномаслена сметана
- 30 г масло
- 2 клонки прясна мащерка
- Сол
- Черен пипер
Начин на приготвяне:
За да приготвите дюксела в касерола, разтопете маслото и сотирайте ситно нарязания лук с малко сол и черен пипер – за 2-3 минути.
Добавете нарязаните на дребно гъби и гответе още 7-8 минути, докато останат само на мазнина.
Налейте виното марсала и оставете още 2-3 минути, докато алкохолът се изпари. Прехвърлете сместа в купа и оставете да се охлади.
Направете разрез по дължина на пилешките гърди, така че да може да ги разтворите и начукайте, за да изтъните между 2 листа хартия за печене.
Върху изтънените гърди разпределете дюксела и навийте на стегнато руло, което завържете с конец за печене.
В съд, подходящ за печене, разтопете месото, налейте зехтина и запържете месото от всички страни до златисто.
Печете пилешките рула 20 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.
За чипса от пащърнак нарежете обелените корени на тънки ленти с белачка за зеленчуци, полейте с 2 с.л. зехтин, посолете и подправете с черен пипер и печете 8-10 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.
Малко преди да извадите месото от фурната пригответе гъбения сос.
Нарежете гъбите на филийки и ги запържете в разтопеното масло за 5-6 минути с малко сол и черен пипер. Добавете листенцата мащерка, налейте алкохола, оставете да се изпари за 2-3 минути и добавете сметаната.
Свалете соса от котлона и го дръжте топъл до момента на сервиране.
Извадете пилешкото, отстранете конеца и нарежете всяко парче на 3.
Сервирайте пълнените пилешки гърди с гъбения сос, чипс от пащърнак и микро кресон.