Калории
629
Калории
629
Протеини
46 г
Мазнини
47 г
Въглехидрати
6 г
Фибри
3 г
Приблизителни стойности, базирани на една порция.
Смесете разтопеното масло и зехтина и намажете добре пилето отвън и отвътре. Посолете и подправете с черен пипер.
На дъното на тавичка за печене сложетете единия лимон нарязан на колелца и няколко клонки риган. Поставете отгоре пилето и полейте със сока на останалия лимон. В кухината сложете лимона и останалия риган и завържете краката на пилето с кухненски конец.
Печете в предварително загрята до 220 градуса фурна 1 час до час и 15-20 минути. Може да покриете с фолио, за да не прегори кожата. Махнете фолиото за последните 15 минути.
Проверете готовността на месото при най-дебелата част от бутчето. Извадете от фурната покрийте пилето с фолио (без да задушавате) и оставете да отпочива за 15 минути.
През това време пригответе праза. Разрежете праза на дълги парчета по диагонал и сложете в загрят тиган с останалия зехтин.
Гответе на средно силен огън, докато праза омекне и започне да се карамелизира за около 15 минути.
В края прибавете маслините и оставете да се затоплят.
В касерола смесете горчицата, зехтина, пасираният чесън, лимоновият сок и настърганата кора.
Подправете със сол и черен пипер и загрейте на средно силен огън, докато се затопли добре.
Преди сервиране, добавете натрошеното сирене, разбъркайте и оставете да започне леко да се разтапя.
Поднесете пилето гарнирано с праза и маслините. Соса поднесете отделно.