Пиле тика масала

Назад
Видео
ПРОДУКТ ЗА РЕЦЕПТАТА

Прясно пилешко филе

Рецептата е лесна Рецептата не е трудна Рецептата е трудна
60 минути
4 порции

Хранителни стойности

icon

Калории

674

icon

Протеини

40 г

icon

Мазнини

32 г

icon

Въглехидрати

55 г

icon

Фибри

1 г

Приблизителни стойности, базирани на една порция.

Необходими продукти: 

  • 2 бр. пилешки гърди без кожа, обезкостени

 

За микса от подправки: 

  • 4 ч.л. ситно настърган обелен джинджифил
  • 4 ч.л.  куркума
  • 2 ч.л. чесън на прах
  • 2 ч.л. гарам масала
  • 2 ч.л. смлян кориандър
  • 2 ч.л. млян кимион
  • 1½ чаши кисело мляко (4-5% масленост)
  • 1 с.л.  сол

 

За соса:

  • 3 с.л. гхи или олио
  • 1 глава лук
  • Чаша доматено пюре
  • 6 кардамонови шушулки
  • Люспи от червен пипер
  • 1 консерва белени домати
  • 2 чаши сметана за готвене
  • 1 връзка магданоз или кориандър 

За гарнитура: 

  • басмати ориз или наан хляб

 

Начин на приготвяне: 

За микса от подправки: в малка купа смесете чесъна, джинджифила, куркумата, гарам масалата, кориандъра и кимиона.

Нарежете пилето на парчета с размер на хапки и мариновайте с киселото мляко, солта и половината микс от подправки. Покрийте и оставете купата в хладилника за 4 до 12 часа. 

На умерен огън в дълбок тиган загрейте мазнината. Добавете маринованото          
 пиле и пържете до получаването на леко червеникав цвят, но не до пълна готовност.  Извадете пилето и в същия тиган сложете още мазнина. 

Добавете лука и задушете до получаване на златист цвят. Прибавете чесъна и доматено пюре, като бъркате често, докато чесъна пусне своя аромат. Добавете останалата част от микса от подправки и продължете да готвите, като бъркате често,  около 2-3 минути.

Добавете доматите от консерва. Увеличете температурата, за да може сосът да заври. После я намалете и оставете соса да къкри на слаб огън, като често разбърквате, докато се сгъсти, 8-10 минути.

Изсипете сметаната и оставете да къкри, като отново разбърквате от време на време – около 20  минути.

Накрая добавете пилето към соса и гответе на слаба температура, докато поеме всички аромати, 8-10 минути, като не забравяйте за разбъркването. Сервирайте това вкусно ястие със стрък кориандър и басмати ориз за пълно вкусово пътешествие из Индия. 
 

Сайтът използва “бисквитки” (cookies) за по-голямо удобство на нашите потребители.

Съгласен съм Научи повече