Пиле тика масала
Прясно пилешко филе
Необходими продукти:
- 2 бр. пилешки гърди без кожа, обезкостени
За микса от подправки:
- 4 ч.л. ситно настърган обелен джинджифил
- 4 ч.л. куркума
- 2 ч.л. чесън на прах
- 2 ч.л. гарам масала
- 2 ч.л. смлян кориандър
- 2 ч.л. млян кимион
- 1½ чаши кисело мляко (4-5% масленост)
- 1 с.л. сол
За соса:
- 3 с.л. гхи или олио
- 1 глава лук
- Чаша доматено пюре
- 6 кардамонови шушулки
- Люспи от червен пипер
- 1 консерва белени домати
- 2 чаши сметана за готвене
- 1 връзка магданоз или кориандър
За гарнитура:
- басмати ориз или наан хляб
Начин на приготвяне:
За микса от подправки: в малка купа смесете чесъна, джинджифила, куркумата, гарам масалата, кориандъра и кимиона.
Нарежете пилето на парчета с размер на хапки и мариновайте с киселото мляко, солта и половината микс от подправки. Покрийте и оставете купата в хладилника за 4 до 12 часа.
На умерен огън в дълбок тиган загрейте мазнината. Добавете маринованото
пиле и пържете до получаването на леко червеникав цвят, но не до пълна готовност. Извадете пилето и в същия тиган сложете още мазнина.
Добавете лука и задушете до получаване на златист цвят. Прибавете чесъна и доматено пюре, като бъркате често, докато чесъна пусне своя аромат. Добавете останалата част от микса от подправки и продължете да готвите, като бъркате често, около 2-3 минути.
Добавете доматите от консерва. Увеличете температурата, за да може сосът да заври. После я намалете и оставете соса да къкри на слаб огън, като често разбърквате, докато се сгъсти, 8-10 минути.
Изсипете сметаната и оставете да къкри, като отново разбърквате от време на време – около 20 минути.
Накрая добавете пилето към соса и гответе на слаба температура, докато поеме всички аромати, 8-10 минути, като не забравяйте за разбъркването. Сервирайте това вкусно ястие със стрък кориандър и басмати ориз за пълно вкусово пътешествие из Индия.