Пилешки кюфтенца с грейви сос
Пилешка кайма
Продукти:
- 1 глава лук
- 4 с.л. зехтин
- 2 филийки хляб
- 3 с.л. мляко
- 500 г пилешка кайма Градус
- 1 яйце
- 1 ч.л. сол
- ½ ч.л. черен пипер
- ¼ ч.л. смляно индийско орехче
- 1 скилидка чесън
- 1 с.л. масло
- 2 с.л. брашно
- 1 ¾ чаша пилешки бульон
- ½ чаша заквасена сметана
- 2 с.л. горчица
- сварена паста за сервиране
- 4-5 клонки пресен магданоз
Начин на приготвяне:
В голям тиган, загрейте 1 с.л. зехтин на средно висока температура. Добавете лука и сотирайте за 4-5 минути. Извадете в купа и оставете да се охлади.
В купа сложете накъсания на парченца хляб и залейте с млякото. Оставете за 5 минути.
В купа сложете пилешката кайма и добавете охладеният лук, хляба, яйцето, сол, черен пипер, индийско орехче и разбъркайте.
Оформете 12-15 кюфтенца и оставете настрана.
В тиган загрейте 1 с.л. зехтин и маслото, сложете кюфтетата и гответе 8-9 минути, като обръщате често. Ако тигана ви не е достатъчно голям, изпържете на 2 пъти, за да могат кюфтенцата да се пържат без да се задушават.
Сложете в тигана останалите 3 с.л. зехтин и загрейте на средно силен огън. Добавете брашното, разбъркайте и гответе 2 минути до златисто кафяво.
Налейте бульона, като разбивате непрекъснато.
Намалете котлона и сложете сметаната. Разбъркайте докато се разтвори напълно.
Овкусете соса с пасираният чесън, горчицата и оставете да се сгъсти за 6-8 минути, или докато достигне желаната от вас гъстота.
Разпределете сварената паста на порции, сложете по няколко кюфтенца и залейте със соса.
Поръсете със ситно нарязан магданоз.