Печено пиле с картофи, билки и сметанов сос

Назад
Видео
ПРОДУКТ ЗА РЕЦЕПТАТА

Прясно пиле

Рецептата е лесна Рецептата не е трудна Рецептата е трудна
90 минути
4 порции

Хранителни стойности

icon

Калории

663

icon

Протеини

68 г

icon

Мазнини

29 г

icon

Въглехидрати

27 г

icon

Фибри

2 г

Приблизителни стойности, базирани на една порция.

Продукти:

  • 1 пиле Градус около 1,4 кг
  • 1 лимон
  • Сол на вкус
  • 1 ч.л. черен пипер
  • ½ ч.л. чесън на прах
  • ½ ч.л. пушен пипер
  • 5-6 клонки пресен розмарин
  • 6 скилидки чесън
  • 3 с.л. меко масло
  • 280 мл пилешки бульон
  • 500-600 г червени картофи
  • 280 мл сметана
  • 3-4 клонки прясна мащерка
  • 100 мл бяло вино
  • 3-4 клонки пресен магданоз
     

Начин на приготвяне:


Извадете пилето от хладилника поне 30 минути, преди да готвите, за да темперира.
Загрейте фурната до 220 градуса.
Сложете пилето в голям съд за печене с капак. Посолете вътрешността и сложете целия лимон, който предварително сте наболи на 2-3 места с остър нож.
Завържете краката с конец  и овкусете пилето с чесън на прах, червен пипер и сол и натъркайте добре.
В съда за печене сложете клонките мащерка, целите скилидки чесън и нарязаното на кубчета масло.
Налейте бульона, покрийте с капак и печете 45 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна.
Извадете съда от фурната и сложете едро нарязаните картофи, добавете виното и сметаната и разбъркайте. Отново покрийте с капак и печете още 20 минути.

Махнете капака и допечете за още 25 минути, докато пилето стане хрупкаво и златисто.
Сервирайте в дълбока чиния и поръсете със ситно нарязан розмарин.
 

 

Сайтът използва “бисквитки” (cookies) за по-голямо удобство на нашите потребители.

Съгласен съм Научи повече