Пиле с картофи и бира на фурна и пастет от сушени домати
Прясно пиле
За пилето с картофи и бира:
- 1 цяло пиле Градус (1.5-2 кг)
- 1 кг картофи
- 1 ч.л. едро смляна морска сол или на вкус
- 1 ч.л. прясно смлян черен пипер или на вкус
- 2-3 с.л. зехтин
- 60 г масло
- 2-3 стръка свежи билки – мащерка, розмарин, магданоз или босилек + допълнително, за поръсване
- 200 мл светла бира
- 200 мл вода
За пастета от сушени домати:
- 100 г сушени домати, накиснати предварително в зехтин
- 100 мл зехтин
- 50 г запечени орехи или предпочитани ядки + допълнително за поръсване
- 50 г пармезан, настърган
- 1-2 скилидки чесън
- 3-4 стръка свеж босилек
- Сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Загрей фурната до 220°C и постави скарата в долната трета на фурната.
Измий старателно с четка картофите, ако предпочиташ да ги готвиш с кората, или обели, измий и подсуши върху кухненска хартия.
Подсуши пилето с кухненска хартия и натрий с около 1/2 от зехтина цялото пиле отвън и отвътре и поръси обилно със сол и пипер.
Постави част от билките в кухината на пилето, подпъхни крилата и завържи краката с кухненски конец.
Нарежи част от картофите надлъжно на резени, част - на едри кубчета и част на едри кръгчета.
Подреди картофите в тавата, добави бирата и водата, овкуси със сол и пипер и поръси със останалата част от зехтина.
Постави пилето с гърдите нагоре върху картофите. Поръси и пилето, и картофите с нарязаното на дребни кубчета масло и като при печеното сочно пиле печи около 30 минути, докато кожата на гърдите започне да се запича и оцветява на петна.
Обърни пилето с гърдите надолу, за да се пропие бялото месо със соковете от печенето и да се запази сочно и крехко, полей със соса и печи още 20 минути, докато кожата на гърба стане леко кафява.
Обърни пилето отново с гърдите нагоре, полей със соса от печенето и печи още около 20 минути, докато при пробождане с нож в бутчето потече бистър сок.
Докато пилето с картофи се пече, в блендер или кухненски робот смеси продуктите за пастета от сушени домати, без солта и пипера, и блендирай до хомогенна смес. Подправи със сол и пипер на вкус. Ако пастетът е прекалено гъст, добави още малко зехтин – до желаната консистенция.
Прехвърли готовото пиле върху дъска за рязане и покрий леко с алуминиево фолио да отпочине за кратко, преди да нарежеш на порции.
Ако някои от картофите са се „разварили“ при печенето, пасирай с част от соса в отделна купа до гладко пюре.
Аранжирай според предпочитанията си и поднеси със соса от печенето.
Как да превърнеш обикновено ястие в нещо специално? Можеш да откриеш полезни съвети тук: